Uleiul de cocos: sa folosim sau nu în alimentatia copiilor?

Uleiul de cocos a crescut în preferințe datorită unei strategii bune de vânzare. S-a promovat ideea că stimulează imunitatea, ajută la scăderea în greutate, la stimularea memoriei și la sănătatea inimii. Sunt dovezi științifice pentru aceste beneficii? Este util uleiul de cocos pentru copii?

Grăsimile sunt o sursă importantă de energie pentru organism. Sunt necesare pentru creștere și dezvoltare. Și pentru absorbția corectă a vitaminelor A,D, E, K.

Tot grăsimile sunt importante și pentru dezvoltarea creierului.

Doar că, dintre toți nutrienții, grăsimile sunt cele mai bogate în calorii.

Ne trebuie grăsimi zilnic, și nouă ca adulți, și copiilor. Dar nu orice fel de grăsimi și nu în exces.

Grăsimile trebuie să contribuie cu 25-30% din totalul caloriilor zilnice și să fie majoritar grăsimi mononesaturate și polinesaturate.

Ce grăsimi sunt cele mai recomandabile în alimentație?

Sunt 4 mari tipuri de grăsimi:

Grăsimile ”bune”:

1. grăsimi mononesaturate (MUFA)

2. grăsimi polinesaturate (PUFA)

Grăsimile ”rele”:

3. grăsimi saturate

4. grăsimi trans

Grăsimile rele sunt cele care ne expun riscului de a face diabet tip 2, obezitate sau boli cardiovasculare.

Când alegem grăsimile din alimentația copilului trebuie să ne orientăm așa cum o facem și pentru noi.

Optim este să alegem grăsimile mono- și polinesaturate. Cât mai puține grăsimi saturate și, dacă se poate, deloc grăsimi trans.

Grăsimi alimentare: Cum citim corect eticheta?

Ce trebuie să știm despre uleiul de cocos?

Înainte să folosim ulei de cocos sau alt tip de ulei în alimentația copiilor este bine să ne informăm cu ce tipuri de grăsimi vine.

Uleiul de cocos aduce:

  • 120 calorii/ 1 lingură
  • 14g grăsimi/ 1 lingură – din care 13g sunt grăsimi saturate

Ulei de măsline și ulei de avocado:

  • 120 calorii/ 1 lingură
  • 14g grăsimi/ 1 lingură – din care doar 1-2g grăsimi saturate

Ulei de sâmburi de struguri:

  • 120 calorii/ 1 lingură
  • 14g grăsimi/ 1 lingură – din care doar 1,5g grăsimi saturate

După cum se observă, uleiul de cocos aduce multe grăsimi saturate nedorite comparativ cu celelalte uleiuri.

Din uleiurile folosite ca și comparație, uleiul de cocos este varianta cea mai proastă din punct de vedere al calității grăsimilor.

Nu este de mirare că uleiul de măsline este marca dietei mediteraneene dovedită ca cea mai favorabilă sănătății noastre.

Când alegem uleiul pe care să-l folosim pentru copii mai trebuie să știm că uleiurile virgine, presate la rece, puțin rafinate și procesate au cantitatea cea mai mare de antioxidanți. Au deci nutrienții valoroși aproape intacți.

De aceea și prețul uleiurilor virgine este mai mare. Nu prețul mic este criteriul după care trebuie să alegem, mai ales când este vorba despre copii.

Există ulei de cocos virgin, dar și ulei rafinat. Uleiul de cocos rafinat are un punct de fum de 177 ceea ce îl face mai potrivit atunci când vrem să prăjim ușor un aliment.

Supraîncălzirea și prăjirea excesivă a alimentelor duce la formarea de compuși carcinogeni. De aceea, este important ce ulei folosim și mai ales să evităm preparatele prăjite excesiv.

Cel mai bun ulei de gătit: Cum alegem?

Să alegem sau nu uleiul de cocos pentru alimentația copiilor?

Nu. De ce am alege un ulei de 12 ori mai bogat în grăsimi saturate nefavorabile sănătății comparativ cu alte uleiuri?

Rezultatele cercetărilor științifice referitoare la uleiul de cocos sunt încă foarte controversate. Unele studii susțin utilitatea, altele o combat.

Nu sunt confirmate pe deplin nici efectele pentru care uleiul de cocos a ajuns la modă: scăderea în greutate sau reducerea LDL-colesterol.

Dr. Karin Michels, profesor la Univeritatea Harvard, a declanșat o adevărată dezbatere după ce a afirmat că uleiul de cocos este otravă pură.

Chiar dacă afirmația pare exagerată, de ce ai alege pentru copii un ulei care are grăsimi saturate nocive când ai la dispoziție atâtea variante numai cu găsimi bune: uleiul de măsline, ulei de avocado, ulei de sâmburi de struguri, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei de șofran.

Alimentația copiilor și a părinților poate fi benefică sănătății dacă aplicăm principii deja verificate

  • concentrează-te pe dieta bazată pe fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate, carne slabă, pește, nuci și semințe
  • limitează carnea roșie
  • exclude băuturile îndulcite
  • evită alimentele care au pe etichetă grăsimi saturate sau uleiuri hidrogenate (sau parțial-hidrogenate)
  • alege alimente care au pe etichetă 0 grăsimi trans
  • cele mai bogate în grăsimi trans din alimentele din comerț: gogoși, prăjituri, biscuiți, cartofi prăjiți
  • optează pentru uleiuri dovedit benefice: ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei de șofran

Uleiul de cocos este considerat deocamdată doar o sursă de grăsimi saturate și consumul trebuie limitat. Nu trebuie să contribuie cu mai mult de 10% din caloriile zilnice.

La ce vârstă poți oferi copilului nuci și semințe?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat/ă

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
20,670CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente