Valori normale COLESTEROL. Colesterolul este o substanță tip grăsime de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Este esențial în construcția anumitor structuri celulare, în producerea diverselor substanțe chimice ( de exemplu vitamina D sau compușii care formează bila) și hormoni de care organismul are nevoie.
Colesterolul care se acumulează în exces face depozite de-a lungul pereților vaselor de sânge (arterioscleroza). Este astfel împiedicată circulația normală a sângelui și irigarea corectă a organelor. Riscul de boli cardiovasculare este de departe cel mai semnificativ.
Valori normale COLESTEROL
1.Cum și când să verificăm colesterolul?
-Colesterolul se măsoară într-o probă de sânge recoltată corect dimineața, pe nemâncate.
-Este interzis consumul de alimente timp de 14 ore și consumul de alcool timp de 48 ore înainte de recoltarea probei de sânge. Apa este permisă.
-Ghidurile medicale recomandă să verificăm valorile profilului lipidic (colesterol, trigliceride) începând de la vârste de 20 ani, o dată la 5 ani
-Profilul lipidic include:
-colesterol total
-HDL-colesterol (colesterolul ”bun”)
-LDL-colesterol (colesterolul”rău”)
-trigliceride
2.Colesterol: valori normale și valori crescute
Interpretarea profilului lipidic:
COLESTEROL TOTAL
mai puțin de 200 mg/dl = de dorit
200- 239 mg/dl = borderline (la limită)
240 mg/dl și peste această valoare = risc crescut
HDL-COLESTEROL
mai puțin de 40 mg/dl la bărbați = risc crescut de boli cardiovasculare
mai puțin de 50 mg/dl la femei = risc crescut de boli cardiovasculare
mai mult de 60 mg/dl = asigură o anumită protecție cardiacă
LDL-COLESTEROL
mai puțin de 100 mg/dl = optim
100 – 129 mg/dl = aproape de optim
130 – 159 mg/dl = borderline (la limită)
160 – 189 mg/dl = crescut
190 mg/dl și peste această valoare = foarte crescut
TRIGLICERIDE
mai puțin de 150 mg/dl = normal
150 – 199 mg/dl = borderline
200 – 499 mg/dl = crescute
peste 500 mg/dl = foarte crescute
3.Cum menținem valorile normale ale colesterolului?
Ghidurile medicale ne recomandă să fim atenți la cantitatea de calorii zilnice, dar și la sursa acestor calorii.
Total grăsimi: mai puțin de 30% din totalul caloriilor zilnice
Grăsimi saturate: mai puțin de 7% din totalul caloriilor zilnice
Grăsimi polinesaturate (din vegetale, nuci, semințe, pește): maxim 10% din caloriile zilnice
Grăsimi mononesaturate (din uleiul de măsline, de exemplu): aproximativ 10-15% din aportul caloric zilnic
Colesterol: mai puțin de 200 mg/zi
Carbohidrați: 50-60% din aportul caloric zilnic
Practic, ce alimente să alegem pentru a nu depăși cele 200 mg permise zilnic:
-cereale integrale
-fasole
-nuci
-mere, căpșuni, struguri
-citrice
-soia
-pește gras (somon, macrou ș.a)
Ce alimente ar trebui evitate dacă avem colesterolul crescut?
-gălbenușul de ou
-produsele lactate, inclusiv untul și anumite tipuri de brânză
-carnea procesată, cum este baconul
-produse tip fast-food: hamburgeri, cartofi prăjiți etc
-carne roșie
La o dietă echilibrată ar trebui adăugate câteva măsuri ce țin de stilul de viață:
-exercițiile fizice cel puțin 30 min/zi
-oprirea fumatului
-menținerea unei greutăți corporale normale
Valori normale COLESTEROL
4.Ce sunt statinele?
-Statinele sunt o clasă de medicamente care reduc LDL-colesterol mai mult decât orice alt tip de medicament; efectul de reducere a trigliceridelor este modest
-Rezultatele apar la 6-8 săptămâni de la începerea tratamentului când trebuie refăcută analiza de sânge și corectată doza de statine
-Statinele sunt destul de bine tolerate, cu reacții adverse ușoare sau moderate: disconfort gastric, constipație, durere abdominală sau crampe
-Rar, pot genera un efect secundar numit rabdomioliză; se manifestă cu dureri musculare, slăbiciune, urină închisă la culoare; aceasta reprezintă o urgență medicală; medicamentul trebuie oprit și accesat sistemul de urgență imediat
-Statinele se pot lua doar cu prescripție medicală
-Exemple: atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, pravastatina, simvastatina, rosuvastatina