Zaharul adaugat in alimente si bauturi poate fi motivul pentru care ti-e foame tot timpul

Zaharul adăugat se referă la zaharuri și siropuri adăugate în alimente și băuturi când sunt procesate sau preparate. Zaharul apărut natural în fructe sau lapte nu se consideră zahăr adăugat.

Poți depista zahărul adăugat sub diverse denumiri de pe etichetele alimentelor: sirop de trestie, miere, lactoza, sirop de malț, maltoza, sucroza, melasa, sirop de porumb, fructoza, dextroza, nectar sau concentrat de fructe, glucoza, sirop de arțar, zahar brut.

Prea mult zahăr adăugat aduce calorii, dar fără nutrienții esențiali. Persistența acestei greșeli în dietă ne crește riscul de obezitate, diabet tip 2 și boli cardiace.

Ce înseamnă prea mult zahăr adăugat?

Dieta este factorul de risc nr.1 pentru boli cardiovasculare și creșterea mortalității în general, ne avertizează studiile clinice. Alimentația dezechilibrată răspunde de 11 milioane de decese anual și de 50% din decesele prin boli cardiovasculare.

Dieta dezechilibrată este definită ca:

  • dieta săracă în fructe, legume și cereale integrale
  • dieta care include cantități mari de carne procesată, zahăr adăugat și sodiu
  • dieta hipercalorică

Recomandarea pentru adulți este ca zahărul adăugat să nu contribuie cu mai mult de 10% la caloriile tale zilnice.

La o dietă standard de 2000 cal, 10% zahăr adăugat înseamnă 200 cal provenite din zahăr.

Copiii sub 2 ani nu ar trebui să consume deloc produse cu zahăr adăugat.

De la naștere și până la 2 ani este o perioadă cu necesar mare de calorii, dar și de nutrienți. Copiii mănâncă însă cantități mici de alimente. Dacă se vor sătura consumând alimente și băuturi cu zahăr adăugat, se cheamă că au consumat ”calorii goale”, fără substanțe nutritive.

Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase se face încă de la această vârstă.

Ce trebuie să mănânce copiii în funcție de vârstă?

Zaharul adăugat în băuturile îndulcite ne păcălește cel mai ușor

Sucurile cu fructe, sports drinks, băuturile energizante, băuturile îndulcite pe care scrie ceai sunt primele la care trebuie să fim atenți.

Băutura 330 mlLingurițe de zahăr adăugatCalorii
Apa plată00
Sport drink275
Limonadă6105
Suc de portocale7,5160
Ceai îndulcit8120
Cola10,5150
Punch de fructe11,5195
Suc de struguri12200

Informațiile din tabel nu se aplică sucurilor naturale fresh produse de noi acasă cu 100% fruct. Acelea conțin doar zahărul natural al fructelor, nu zahăr adăugat.

Fructe și legume proaspete: secrete de spălare și depozitare

Zaharul adăugat poate fi motivul pentru care ți-e foame tot timpul

Alimentele cu mult zahăr (prăjituri, gogoși, patiserie dulce) aduc în sânge mult zahăr.

Organismul se mobilizează și produce insulină pentru a normaliza glicemia.

Uneori cantitatea de insulină produsă este excesivă. Glicemia nu este doar adusă la normal, ci coborâtă prea mult.

Hipoglicemia generează foame. Și poate fi cauza pentru care ai mai des senzația că trebuie să mănânci.

Diabet: Top 5 dovezi științifice de care să ții cont

Cum să reduci consumul de zahar adăugat?

1. Verifică eticheta
Poți identifica denumirile pentru zahărul adăugat și cantitatea. De exemplu: fructoza, dextroza, sirop de arțar etc.

Uneori există zahăr în produse la care nu ne-am aștepta, cum este iaurtul. dar și în ketchup sau sosuri pentru barbecue.

Nu opta niciodată pentru iaurtul cu arome ca să hrănești un copil. Chiar dacă iaurtul simplu are grăsimi mai multe, calculat vine cu calorii mai puține decât un iaurt îndulcit.

Îndulcitorii artificiali: Beneficii sau riscuri?

2. Alege băuturi sănătoase
Alege apa, iar pentru copii, apa sau lapte.
Elimină din casă băuturile îndulcite: sucuri, lapte cu arome, sport drinks, băuturi energizante, ceai îndulcit.

3. Optează pentru fructe în loc de dulciuri
Fructele conțin zaharuri naturale. Și ne satisfac și pofta de dulce.

Sucul natural din fructe sau smoothie-urile sunt variante prin care și copiii ar putea accepta mai ușor legumele și fructele.

4. Modifică rețetele de prăjituri
Dacă faci dulciuri în casă încearcă să reduci cantitatea de zahăr specificată în rețetă.

5. Alege alimente integrale, neprocesate
Alimentele neprocesate este puțin probabil să aibă adaosuri nesănătoase. Și nu doar zahărul este dezavantajul produselor ultraprocesate, ci și sarea în exces și grăsimile nesănătoase.

Alege cereale integrale, carne cu os, legume și fructe proaspete. Nu-ți pierde răbdarea cu copilul care ia contact prima oară cu unele dintre aceste alimente.

Nutriționiștii spun că trebuie să-i prezentăm în farfurie măcar de 15 ori un aliment până ce copilul se va obișnui și-l va accepta.

Alimentație sănătoasă: 10 principii de urmat

Surse


Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat/ă

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
19,172CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente